Kirja-arvostelu: Tolvana, Reijo Mäki

Olen lukenut kaikki tähän mennessä julkaistut Reijo Mäen kirjoittamat Vares-kirjat. Omistan niistä kaikki muut paitsi tämän uusimman, Tolvanan. Uuden Vareksen lukeminen on joka vuosi on lähes elämäntapa. Tämä ei ole mikään syväluotaava pureutuminen Vares-kirjasarjaan tai edes tähän kyseiseen kirjaan. Jätän arvostelun lyhyeksi myös siitä syystä, että yritän olla spoilaamatta kirjan tapahtumia parhaani mukaan. Varoituksen sananen: arvostelu ei ole spoilerivapaa, joten jos et ole kirjaa lukenut vielä ja olet aikeissa lukea sen, kannattaa tämän kirjoituksen lukeminen jättää väliin. Tämä on vain lyhyt mielipiteeni tästä sarjan uusimmasta tulokkaasta, koska se jätti hieman pahan maun suuhun.

You have been warned.

Se, mikä minua on aina erityisesti Vares-kirjoissa viehättänyt, on mielenkiintoiset ja etenkin monipuoliset henkilöhahmot ja raikas ja hauska dialogi. Nämä asiat löytyvät myös Tolvanasta. Kirja on pakattu täyteen erilaisia hahmoja ja tavallaan myös tarinoita, mutta osa jää melko vähälle ja/tai unohdetaan kokonaan. Tämän kirjan voi tavallaan ottaa niin, että se on vain pätkä hahmojen elämää ilman alkua ja loppua tai edes sen suurempaa merkitystä. Pala tavallista elämää.

Mitä olisikaan Vares-dekkari ilman mukana killuvaa lyhytprosaistia, Luusalmea? Mielipiteeni Luusalmesta vaihtelee kirjojen välillä tai jopa niiden aikana. Välillä mies on todella rasittava ja raskas, joskus taas ukon oivalluksia on todella hauska lukea. Hahmon tarpeellisuudesta voi olla montaa mieltä. Yleensä herralla ei ole sen suurempaa merkitystä tapahtumien kannalta, mutta silti hän on hyvin olennainen osa Vareksen elämää. Tolvanassa mielipiteeni Luusalmesta ei ollut kovin positiivinen. Hänen läppänsä olivat melko heikkoja ja mies itsessäänkin tuntui olevan hieman, miten sen nyt sanoisi, väsynyt? Vähän niin kuin Mäen edellisessäkin kirjassa, Gekossa. Liekö Luusalmi tullut tiensä päähän? Tai ehkä jatkuva viinan lipittäminen on tehnyt työnsä. Niin tai näin, toivoisin, että Luusalmi olisi hieman virkeämpi sarjan seuraavassa osassa.

Muihin hahmoihin en paneudu sen tarkemmin, sillä vakkariukkelit eivät juurikaan sivuilla keikkuneet ja sivuhahmoja en kommentoi muuten kuin, että ne olivat tasaista Reijo Mäki-laatua.

Kirjan pääjuoni oli laaja, tavallaan, ja se koostui useammasta henkilöstä ja heidän elämästään, jotka Mäki tuttuun tapaansa nivoi yhteen taidokkaasti. Toisistaan irrallisia tapahtumia ja juonia edistettiin koko ajan kirjan edetessä, että puolen välin kohdalla ehdin jo miettiä, että miten nämä liittyvät toisiinsa. Juoni oli keskiverto, sellainen tuttu ja turvallinen.

Mutta se, minkä takia opus jätti huonon maun suuhun, oli Vareksen osuus kirjan tapahtumiin. Tai oikeastaan se, että lähes kaikki pääjuonen asiat olisivat tapahtuneet samaan tapaan, vaikka Vares ei olisi ollut mukana koko teoksessa. Ehkä yksi sivuhahmo olisi kuollut, mutta silläkään ei juonen ratkeamisen kannalta olisi ollut mielestäni mitään merkitystä. Vares on mukana pääjuonessa ihan kirjan lopussa ja osallisuus asioihin on käytännössä merkityksetön. Toinen syy, joka vaikutti siihen, mikä aiheutti pettymyksen oli se, että pahan piti saada palkkansa. Eli tuhmia ihmisiä oli rangaistava. Seuraava lause spoilaa ison osan kirjasta, mutta se on vain pakko mainita. Kirjan alkupuolella punkki puree yhtä “pahista” jalasta ja se johtaa siihen, että hahmo menee sekaisin kirjan lopussa juuri kun näyttää siltä, että ilkimys selviää tekosistaan. Tämä ärsytti minua suuresti – varsinkin, kun hahmo ei ollut kirjan pääpahis. Sellainen pikkupahis.

Tolvana ei ollut ensimmäinen kirja sarjassa, jossa Vareksen panos pääjuonen ratkeamiseen on olematon tai lähes olematon, mutta toivottavasti kuitenkin viimeinen. Olisikohan peräti ollut Kakolan Kalpea, jossa näin oli. En nyt muista, mutta joku näistä uudemmista kärsi samasta ongelmasta.

Se on kuitenkin sanottava, että alkupään Varekset olivat paljon parempia kuin nämä uudemmat. Siitä huolimatta aion kuitenkin jokaisen sarjan kirjan lukea, mutta ehkä Mäki voisi ottaa uuden päähahmon ja saada sitä kautta uutta pontta kirjoihinsa, koska pidän erittäin paljon hänen tyylistään kirjoittaa.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *